Varză călită dietetică

Varză călită dietetică

Fără carne

Timp de pregătire: 10 - 20 minute
Timp de fierbere: 60  - 70 minute
  • o varză mică (1,5 kg), suculentă
  • 150 g roșii bio (Roma, cherry) sau o lingură de pastă
  • 100 g ardei gras (roșu)
  • o rădăcină de pătrunjel
  • 100 - 200 ml borș
  • 60 ml ulei
  • o linguriță boia de ardei dulce
  • o linguriță cimbru de grădină
  • o frunză de dafin
  • 1 linguriță sare marină fără iod
Se curăță și se spală varza, apoi se taie fideluță și se sărează. Se amestecă și se lasă în repaus 10 - 15 minute.

În acest timp se spală, se curăță de pete, pieliță și semințe, se toacă și se sotează ardeiul, jumătate de roșie și rădăcina de pătrunjel cu o parte din borș, sare și cimbru.

Se adaugă varza, iar spre final roșiile curățate de pielițe și semințe, tocate sau pasta, boiaua și se completează cu sare, restul de  borș și frunza de dafin și se fierbe sub capac până devine fragedă dar încă fermă la textură (al dente)*. Dacă scade prea mult se mai adaugă 50 - 75 ml apă.
Se oprește focul și se lasă acoperită încă 15 minute.

Se poate servi caldă sau rece, cu pâine integrală sau de secară, cu mămăliguță și ardei iute, sau ca garnitură la fripturi sau cârnați.


*🔸️Varza se alege proaspătă, cât mai verde, cu frunza groasă, și nu trebuie fiartă prea mult pentru că devine indigestă.
🔸️Borșul se poate înlocui cu zeamă de lămâie și apă pentru cei cu intoleranță la gluten
🔸️Reîncălzită a doua zi este mai gustoasă!
🔸️Cimbrul de grădină are frunzele mai rare și o aromă decentă. Cel stufos și cu aromă exagerată este cimbru de cultură.
🔸️Se poate servi și cu sos de ciuperci, cu iaurt bio sau cu smântână pusă pe ea sau separat  la sosieră.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Gem de caise

Borș de legume cu carne

Clătite