Clătite

    Clătite 

ISIR*

Clătite simple (15 buc)

Timp pregătire 15 min
Prima bucată după 21'
Total coacere 1 h 5'
Total lucru + curățenie pentru 15 bucăți 1 h 25'
Consum gaz metan 0,06 m³

Necesar:

  • 200 g făină
  • Un praf de sare
  • Un praf de bicarbonat
  • 2 linguri zahăr
  • 2 linguri ulei + 30 g
  • 1 linguriță coajă rasă de lămâie
  • 3 ouă medii
  • 600 ml apă rece (de izvor sau plată)
   Se pun toate ingredientele într-un castron mare, cu jumătate din apă și 2 linguri de ulei, se amestecă bine să nu rămână cocoloașe, apoi se pune și restul apei și iar se amestecă, se pune câte un polonic mic (50 - 55 ml) din amestec în tigaia unsă cu o linguriță de ulei, încinsă, și se reglează flacăra pentru a se rumeni ușor în 2 minute pe prima parte și un minut pe a doua*. Se răstoarnă clătita pe o farfurie, se umple cu spanac, sau se unge cu gem sau sirop de arțar și se împachetează. Se servesc imediat, calde, sau mai târziu, flambate (vezi mai jos Clătite cu dulceață).


 * Se fixează timerul la 1'30" și se pornește. Se apasă STOP când mai sunt 30", Se repornește când s-a pus compoziția în tigaie. Când ajunge la 0 se restartează pentru acel minut și 30", după care se oprește. Se întoarce clătita și se repornește timerul. Se va opri din nou înainte de final cu 30".

Cu consomeu sau cu dulceață 

— pentru consomeu —

   3 ouă, 500 g făină, ½ l apă minerală, sare, 100 g ulei.

   Se sparg ouăle, se amestecă cu făina, apa minerală și sarea; se face o compoziție lejeră.
   Se încinge câte puțin ulei în tigaie, în care se toarnă câte puțină​ compoziție cu un polonic. Se prăjește pe o parte și pe alta la foc potrivit. Se taie julien și se introduc în consomeu la servire. Se servește fierbinte.

Clătite — cu dulceață —


   2 ouă, 150 g făină, 300 g lapte vegetal (soia, ovăz, migdale) , apă minerală (sau lapte fluid), 100 g zahăr farin, 100 g ulei, 10 g sare, 1 plic zahăr vanilat, o lămâie, 200 g dulceață.

   Din făină, ouă, lapte, 20 g zahăr farin, o parte mică din zahărul​ vanilat, sare, coaja rasă de lămâie și zeama, se amestecă, se face o cocă fluidă din care se fac clătitele la tigaia unsă cu ulei. Clătitele se prăjesc pe ambele părți. Se umplu cu dulceața preferată sau sirop de arțar, se împachetează în forma dorită, se presară zahăr pudră și vanilat. La servire se pot arde cu un fier înroșit în foc. Se pot servi și flambate, stropite cu alcool în amestec cu rom la care se dă foc cu chibritul.



* Iosif Strassman & Ion Radu


Clatite, clatite, scoverzi, scoverdz, scovierdz

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Gem de caise

Borș de legume cu carne