Fasole roșie dietetică
Fasole roșie dietetică
- 200 g fasole roșie kidney
- o rădăcină de pătrunjel
- 1/2 ardei gras roșu
- 150 g roșii bio chery sau Roma
- 200 - 250 ml borș GURĀ
- cimbru de grădină
- ulei de floarea soarelui
- apă de izvor
- 3/4 linguriță sare marină
iodadăugat(Sarea Baciului)
Se spală fasolea și se pune la muiat câteva ore, preferabil de seara până dimineața.
Se clătește și se pune la fiert în 0,5 l de apă. Se pune totodată în altă oală să fiarbă un litru de apă de izvor.
După 8 minute fasolea se strecoară și se pune la fiert în continuare în apa clocotită de izvor la foc domol.
Se amestecă la intervale de 10 - 15 minute să nu se prindă de fundul oalei.
După circa o oră când ,,înflorește" (crapă pielița), se pune o linguriță de sare fără iod, și se fierbe în continuare până începe să se moaie și nu se mai simte tare la dinte. Atunci se pun rădăcina de pătrunjel curățată și tăiată cubulețe sau rondele subțiri și ardeiul tăiat mai mare.
După 20 de minute se pun roșiile sotate* și pasate, o crenguță de cimbru DE GRĂDINĂ**, o lingură de ulei și borșul. Se mai fierbe 10 minute, se potrivește din sare și borș.
Cei cu probleme de celiachie vor evita borșul. Se poate fierbe cu mai puțină apă și se servește cu moare de varză și mămăligă făcută din mălai fără gluten.
Nu se folosește ceapă, morcov, prăjeală sau carne. Este totuși foarte gustoasă bogată în proteine și digestă. Efectele asupra sănătății nu vor întârzia să apară.
* gătite în puțin ulei și apă sub capac
** cimbrul de grădină are frunzele mai rare și aroma decentă. Cel stufos și cu aromă prea puternică este cimbru de cultură.
Comentarii
Trimiteți un comentariu