Sosuri dietetice

 Sosuri dietetice


Sos alb
preparat din făină cu lapte rece, se dau câteva clocote amestecând mereu. Este mai gustos cu adaos de suc de lămâie diluat. Se adaugă mărar fin tocat sau verdeaţă. Când totul e fierbinte se pune puţin unt.
   Sosul alb este indicat cu: peşte alb, cartofi, dovlecei, fasole verde, varză Bruxelles. De asemenea, se adaugă peste budinci de legume preparate numai cu albuş, peste chiftele de carne friptă, preparată la aburi. Sosul tomat combinat cu sosul alb înlocuieşte perfect sosul tomat preparat cu rântaş de făină. Se foloseşte cu sos la mâncărurile de legume: fasole, bame, dovlecei, cartofi, conopidă, etc

Sosul de zarzavat 
se prepară din legume înăbuşite cu apă, într-un vas acoperit cu capac. Pentru gust se adaugă cimbru, ceapă fiartă, foi de dafin şi verdeaţă. 
   Este indicat cu carne înăbuşită la cuptor, carne rasol şi peşte, cu garnitură de macaroane şi orez. 

Sosul caramel 
se prepară din zahăr ars stins cu apă rece. Se foloseşte la mâncărurile din fructe uscate şi gutui, de asemenea, se poate adăuga la soteul de morcovi, peste griş cu lapte, orez cu lapte etc.

Sosul de fructe (mere):
  •  200 g fructe
  • 5 g făină
  • 5 g unt
  • 5 g zahăr.

 Se păstrează jumătate din cantitatea de mere, crude. Restul se pune la fiert cu coajă şi miez; zeama obţinută se strecoară şi în ea se adaugă făina diluată în puţină apă rece, zahărul şi untul, se dau câteva clocote până se obţine un sos de consistenţa dorită. Înainte de servire, se rade mărul crud pe răzătoarea de sticlă. Se strecoară prin tifon şi zeama se adaugă la sos în momentul servirii, pentru a-şi păstra vintaminele. La fel se prepară şi sosurile de vişine, caise etc.




sos, sos dietetic, dietetic, sosuri, dietetice

                    -//-

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Gem de caise

Borș de legume cu carne

Clătite