Urzici

Urzici

  • 1  kg urzici
  • 30 ml ulei
  • o ceapă medie
  • 5 căței mari de usturoi
  • o lingură făină
  • 500 ml zeamă de urzici
  • 750 - 800 ml apă
  • sare
Sau
  • 1 kg urzici
  • 1 cartof mediu
  • 10 g rizom de leuștean
  • 750 - 800 ml apă 
  • sare
  • hrean ras la oțet
   Urzicile se curăță de corpuri străine și de tulpini, se spală și se opăresc 5 minute în 3/4 litru de apă cu sare.
   Când codițele s-au înmuiat, se scurg păstrând zeama, și se toacă fin. 
   Se toacă ceapa și se călește în ulei până se înmoaie. Se adaugă doi căței de usturoi tocați, și după jumătate de minut se adaugă urzicile tocate și se amestecă. Se pune o lingură de făină în ploaie, se amestecă și apoi se adaugă 1/2 l  zeamă de urzici. Restul de zeamă se poate bea.
Se adaugă ceilalți trei căței de usturoi pisați sau dați prin presă, sare după gust, si se fierbe până nu mai are zeamă.
   Se servește cu mămăliguță. 

   În altă variantă mai simplă, urzicile se fierb cu un cartof curățat și tăiat cuburi, cu sare, și o bucată de rizom* de leuștean cât un deget. 
Se servește cu mămăliguță și hrean ras la oțet.


* rizomul este tulpină subterană, scoasă primăvara înainte de răsărirea plantei

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Gem de caise

Borș de legume cu carne

Clătite