Cartof copt
Cartof copt în țest
- un cartof mediu (200 - 250 g)
- 0,111 mc gaz
- un țest sau o improvizație
Se ia un cartof de soi bun (Santé, Semenic, Cibin), se spală bine cu peria, se rup colții apăruți și se pune pe aragaz pe o tablă groasă la foc mic. Intre tablă și cartof se interpune un înălțător din sârmă groasă, apoi se acoperă cu o oală metalică sau ceaun, fără smalț sau elemente de plastic ori alte materiale care nu rezistă la temperaturi mari. După 20 de minute se întoarce cartoful cu partea de sus în jos. După încă 20 de minute se oprește focul.
E gata de consum după 15 - 25 de minute. Se curăță coaja și părțile degradate sau verzi, se consumă simplu cu sare sau cu sosuri, salate ori ceapă verde.
Este foarte sănătos, gustos și mai ales NU ÎNGRAȘĂ. Nu însă și dacă e prăjit! Conține mai mult potasiu (460 mg/100 g) decât banana (356 mg/100g).
Coacerea la cuptorul aragazului produce gaze + vapori reducându-i calitatea și savoarea, și duce la un consum mai mare.
Poate înlocui pâinea și pastele pentru cei cu intoleranță la gluten.
Comentarii
Trimiteți un comentariu