Calbaș moldovenesc

 Calbaș moldovenesc 


  • 1 kg carne tocată de porc (căzăturile de la fasonat sau pulpa si puțină poală cu grăsime, splină, ficat)
  • 2 -3 cepe
  • Cam 500 g organe (ficat, splină)
  • 150 g orez cu bobul rotund, pentru sarmale
  • Sare, piper, ardei iute, ienibahar, coriandru, frunze de dafin, cimbru
  • 1 morcov
  • Ceva albitură (țelină, pătrunjel, păstârnac)
  • Mațe

Splina și ficatul (se poate pune și plămân) se spală și se fierb în apă cu sare, dafin, boabe de piper și ienibahar, se răcesc și se toacă.
Ceapa se curăță și se taie mărunt, se pune într-o tigaie cu 2-3 linguri de ulei și se lasă până se înmoaie ușor, apoi se adaugă orezul și 150 ml apă. Se lasă până când este absorbită toată apa și orezul este ușor umflat.
Carnea se toacă prin sita mare, se adaugă organele tocate, ceapa cu orezul, condimentele după gust și se umple intestinul. Se leagă la capete și se înțeapă cu o scobitoare din loc în loc, să nu pocnească la fiert.

Sunt mai multe modalități de pregătire: fiert, prăjit în ulei sau untură, și la cuptor. 

La cuptor, se așează calbașul în tavă, se adaugă rădăcinoasele (morcov, patrunjel, țelina) tăiate felii, apă și puțin ulei și se bagă la cuptor, la foc potrivit. După 30 de minute se verifică și se înțeapă cu o scobitoare.

Este gata atunci când nu mai iese lichid deloc când este înțepat.

Se scoate pe platou, se lasă la răcit și apoi se servește alături de alte ,,porcării", împreună cu cei dragi. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Gem de caise

Borș de legume cu carne

Clătite