Peltea de mere
Peltea de mere
Timp de pregătire: 30 min
Timp de preparare: 8 ore
- 2 kg mere bio cal. a II-a
- 650 g pere
- 350 g prune
- 1,4 + 0,3 kg zahăr
- 4 l apă de izvor
- 1/2 lămâie bio
Se pune pe foc o oală smălțuită de 10 l, cu o tablă groasă sub ea, cu 4 l apă de izvor.
Se spală fructele, se înlătură cozile, părțile atacate și sâmburii la prune. Se taie în bucăți și se pun la fiert. Se măsoară volumul (cca 7 l)
După ce fierbe (cca 5 ore și jumătate) și scade la jumătate (trebuie amestecat tot mai des să nu se lipească) se strecoară prin tifon așezat în strecurătoare (la merele cu textură fină durează 45 de minute), se adaugă 1,4 kg zahăr și se fierbe la foc iute 30 de minute. Dacă merele sunt mai dulci se poate adăuga zeamă de lămâie. Se încearcă punând câteva picături pe o farfurie rece întinsă. Când nu se mai risipesc și rămân ușor bombate reducem focul la minim și o turnăm fierbinte în borcane curate așezate pe o tavă metalică sau cu o lamă de cuțit sub ele, pe care le închidem imediat cu capace cu filet.
Pasta rămasă o trecem prin pasator și facem o marmeladă adăugând 300 g de zahăr și vanilie sau scorțișoară, după gust. Cu cât o fierbem mai mult cu atât va fi mai tare, mai concentrată la gust dar cu mai mari riscuri de a se afuma dacă nu mestecăm suficient sau lăsăm focul prea tare.
În final va rezulta în jur de 1980 ml peltea și 1650 ml marmeladă mai moale, tartinabilă.
Comentarii
Trimiteți un comentariu