Peltea de gutui
Peltea de gutui
- 2 kg gutui
- 1 kg mere (cal. a II-a)
- 1,200 kg zahăr
- 1 plic zahăr vanilat
- 4 l apă
- 500 g prune sau/și pere
Gutuile și merele se spală, se înlătură părțile atacate și cozile, se taie bucăți și se fierb fără capac, cca două ore cu 4 l apă. Se măsoară volumul inițial cu paleta de lemn.
După ce a scăzut la un sfert, se strecoară zeama prin tifon și se fierbe cu zahărul și vanilia la foc iute 30 minute. Dacă fructele sunt prea dulci se adaugă puțină zeamă de lămâie.
Pelteaua se pune fierbinte în borcane așezate pe o tavă de metal sau cu lama unui cuțit dedesubt.
Fructele rămase se pasează și se prepară cu ele o marmeladă cu 300 g zahăr brut (sau zahăr cristal și 500 g prune fierte) și 500 g pere fierte separat.
Comentarii
Trimiteți un comentariu