Zupă ge dzamă ge părădaisă

 Supă de legume cu bulion și tăieței


  • 2 morcovi
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  •  1/2 țelină mică
  • 1 ceapă mare
  • 1 litru de bulion
  • 1 linguriță de piparcă (boia dulce)
  • cimbru, sare, piper


Pentru tăieței:

  • 1 ou la
  • 100g făină

Întâi pregătim supa: curățăm morcovii, pătrunjelul și țelina și îi punem într-o oală la fiert, cu apă cât să îi acopere. Facem un rântaș cu ceapă – pe care o tăiem solzi și o dinstuim în ulei, iar când e moale, punem boiaua și cimbrul și stingem focul. 

   Când legumele sunt pe jumătate fierte, punem bulionul și rântașul și lăsăm la foc mic.

   Acum facem tăiețeii suciți: spargem oul și frământăm bine cu făina și cu un pic de sare, până când avem un aluat elastic.

   Lăsăm câteva minute să se odihnească, apoi luăm sucitorul și întindem o foaie cât mai subțire, apoi se taie după pofta inimii. Unele gospodine preferă pastele mai groase pentru zupa asta, altele fac flechițe (tăieței lați, tăiați pătrățele), altele vor tăieței cât mai fini. Când supa e gata fiartă, o strecurăm să fie clară, iar în zamă se fierb tăiețeii.

La final, se potrivește cu sare și piper, se lapădă deasupra și un pumn de verdeață tocată (pătrunjel sau frunze de țelină verde)

 Se servește caldă, aburindă.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Gem de caise

Borș de legume cu carne

Clătite