Înghețată Boniña

 Înghețată Boniña

cu banane, miere și ouă

fără zahăr
fără lactate
fără alcool

  • 300 g banane Bonita, coapte, decojite 
  • 120 g miere naturală de salcâm
  • 50 g miez de nucă măcinat, alune sau migdale
  • 2 ouă proaspete
  • 1/2 lămâie bio
  • 1 ceașcă mică de cafea tare (din două lingurițe pudră)
  • 1/2 linguriță esență de vanilie
  • 1/2 linguriță esență de rom
 Cu o zi înainte se face cafeaua turcească, clasic la ibric, se strecoară și se pune într-un termos (preîncălzit cu apă fierbinte). Sau se face dimineața și se lasă în termos până se răcește. Tot atunci se macină nuca și se amestecă cu miere.

A doua zi, se separă albușurile într-un castron mare de porțelan, se presară un praf de sare fină și se bat spumă tare cu telul.
   Gălbenușurile se pun în alt castron cu bananele și se pisează. Se adaugă mierea cu nucă, o lingură de zeamă de lămâie și o linguriță de coajă rasă mărunt, esența de vanilie și esența de rom. Se amestecă cu spuma, se omogenizează, se pune în caserolă și se dă la congelator în compartimentul de congelare rapidă. Se fixează un timer la 30 de minute și se amestecă  prin ridicarea lichidului de pe fund. Se repetă încă de două ori. După două ore și jumătate când începe să se închege, se poate transfera în pahare care se pun înapoi în congelator (mierea întârzie procesul de înghețare). După 4  - 6 ore se poate servi ornată cu alune zdrobite, semințe sau fructe și o linguriță de sirop de arțar.


©Vasile_N_Butacu

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Gem de caise

Borș de legume cu carne

Clătite