Krautsuppe
Krautssuppe
Timp de preparare:
3 h 10' în kukta (cu vită sau/și pui congelat)
3 h 45' - 4 h 10' clasic
Complexitate: medie - mare
Alergeni: boia de ardei iute, cârnaț picant, păstârnac, țelină
Pentru o reușită erste klasse cu maximum de gust dar si de beneficii, e nevoie de precizie atât în cantități cât și în timpi: cărnurile trebuie bine fierte, mai ales vita, dar nu prea mult pentru a nu-și pierde textura, mai ales puiul; legumele trebuie să-și păstreze o oarecare fermitate, iar varza trebuie să fie fiartă puțin. Cu cât e fiartă mai mult, cu atât e mai indigestă; pasta de tomate sau roșiile nu se pun prea devreme pentru că vor împiedica fierberea celorlalte ingrediente.
Necesar:
- 750 g resturi de carne (1/4 vită, 1/4 porc, 1/4 pasăre)
- 100 - 150 g de afumătură (cârnaț* picant, costiță, jambon)
- 1/2 căpățână varză murată și
- 300 - 500 ml moare
- zarzavat de supă (rădăcină de pătrunjel, păstârnac, țelină, morcov, ceapă*)
- 2 linguri pastă de tomate sau 200 g roșii (alungite) decojite
- o linguriță boia de ardei dulce
- 1/2 linguriță boia de ardei iute
- o legătură de pătrunjel
- sare și piper
- o oală de 7 litri (min 5 litri la semn, pentru Kukta, oala sub presiune)
- Un wecker* bun 😁
Se fierb "resturile" de carne de pui, porc, rață, gâscă, (gâturi, gheare, coaste) în 3 l apă, cu un morcov mic o ceapă, rădăcină de păstârnac și pătrunjel și un pic de țelină - nu multe, pentru că trebuie să predomine gustul de carne.
Dacă avem și vită, o tăiem coțche (cubic), punem toate cărnurile la fiert în apă rece, spumăm de două - trei ori apoi scoatem cu spumiera toată carnea, în afară de cea de vită pe care o fierbem 50 - 70 de minute in funcție de vârsta animalului (sau 25 - 35 minute în oala sub presiune**), apoi le tăiem și le adăugăm pe celelalte.
După alte 15 minute adăugăm zarzavatul și 1/2 linguriță sare, iar după încă 10 min se adaugă varza murată tocată și 1/2 l moare de varză.
Când e aproape fiartă, se adaugă afumătura (felii de cârnați DE CASĂ AFUMAȚI picanți, sau cârnați grill), feliuțe de jambon afumat și costiță afumată. Se lasă să fiarbă 2-3 minute, se adaugă 2 linguri de pastă de tomate sau roșiile decojite tocate, o linguriță de boia dulce și jumătate de linguriță de boia iute, se potrivește din sare, piper și moare de varză. Pe măsură ce scade se mai adaugă moare sau apă.
Când e fiartă, se stinge focul și se pune pătrunjelul tocat.
[Se poate drege în farfurie cu smântână și cu hrean].
ATENȚIE! Varza poate fi foarte sărată sau prea acră, așa că gustați și potriviți-o!
Se poate adăuga apă și zeamă de lămâie sau sare, după caz.
Atenție cu sarea, că multe ingrediente sunt deja sărate!
Dacă faceți acasă cârnați mai "cuminți", la ultimii mai adăugați niște usturoi, piper și boia și păstrați-i pentru Krautsuppe.
* ceas cu alarmă
** se fierbe 25 minute de la prima eșapare de abur, când se reduce și flacăra, apoi se oprește focul și după alte 15 minute se eliberează aburul, apoi se deschide capacul
* în varianta low FODMAP se elimină ceapa și cârnații, iar roșii se pun doar din cele alungite (prunișoare sau Roma). Fiind cu varză, se consumă în porții mici în funcție de toleranță.
Rețeta: după Mircea Hohoiu
-//-
delicioasă dar cu precauţie pentru cei sensibili la ,,picanterii''
RăspundețiȘtergere