Păstrarea alimentelor congelate

 Păstrarea alimentelor congelate

durata maximă practică după recomandarea Institutului Internaţional al Frigului

Fructe legume şi sucuri    Durata

                                               [luni]

                                         -18°C    -25°C
Piersici, caise, cireşe,      12        18
vişine cu zahăr
Piersici cu zahăr şi          18        24
acid ascorbic
Căpşuni şi zmeură          12        18
fără zahăr
Căpşuni şi zmeură          18        24
cu zahăr 
Suc concentrat de           24        24
portocale 
şi alte fructe
Sparanghel                       15        24
Fasole păstăi                    15        24
Fasole verde boabe        18        24
Varză de Bruxelles         15        24
Morcovi                            18        24
Conopidă                          15        24
Porumb ştiuleţi               12        18
Mazăre                              18        24
Cartofi semiprăjiţi          24        24
Spanac                              18        24


Carne şi produse

de carne proaspete*

Bovine (carcase)              12        18
Pulpă şi antricot               12        18
ambalat
Carne tocată ambalată    10        12
nesărată
Viţel (carcase)                     9         12
Pulpă şi cotlete                  9    10 - 12
Miel (carcase)                     10        12
Pulpă şi cotlete                   10        12
Porc (carcase)                       6        12
Pulpă şi cotlete                     6        12
Cârnăciori                             6        10
Slănină şi şuncă              2 - 4          6
neafumate
Untură topită                        9        12
Păsări (pui şi curcani)      12        24
eviscerate şi ambalate
Pui fripţi                                6        24
Măruntaie                              4        -
Pulpe de pui                       12        24

Peşte gras                              4          6
Peşte slab                              8        18
Peşte plat                             10        24
Homari şi crabi                    6        12
Creveţi                                   6        12
Creveţi ambalaţi sub        12        15
vid
Scoici şi stridii                     4        10

Produse lactate 
Unt                                          8        12
Smântână                              6        12
Frişcă                                     6        13

Produse de patiserie
Prăjituri (cu brânză,        12        24
frişcă, ciocolată fructe

   *Înainte de congelare carnea proaspătă trebuie supusă unui proces bine condus de maturare pentru a păstra calităţile organoleptice apropiate de a celei proaspete; frăgezime agreabilă şi exudat (suc) puţin abundent. Această maturare se face prin păstrarea ei în camere reci, la temperaturi scăzute dar nu la 0° C când procesul maturării este practic oprit. Maturarea cărnii este un proces biochimic care are loc în muşchi după sacrificarea animalului; ea este o consecinţă a metabolismului muscular care continuă câtva timp după moartea animalului. Acest metabolism constă în oxidarea glicogenului existent în muşchi cu formare de adenozintrifosfat şi eliberarea de bioxid de carbon şi apă.

            Timpul de maturare a cărnii de mamifere [în zile] în funcţie de temperatură

Carne de            1 - 3°C        8 - 15°C
Porcine                  2 - 3            1
Bovine                   4 - 8            2 - 4
Viţel                        2 - 4              1
Ovine                     3 - 6            2 - 3
Miel                         2                1

                            -//-



Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Gem de caise

Borș de legume cu carne

Clătite