Păstrarea alimentelor congelate
Păstrarea alimentelor congelate
durata maximă practică după recomandarea Institutului Internaţional al Frigului
Fructe legume şi sucuri Durata
[luni]
-18°C -25°C
Piersici, caise, cireşe, 12 18
vişine cu zahăr
Piersici cu zahăr şi 18 24
acid ascorbic
Căpşuni şi zmeură 12 18
fără zahăr
Căpşuni şi zmeură 18 24
cu zahăr
Suc concentrat de 24 24
portocale
şi alte fructe
Sparanghel 15 24
Fasole păstăi 15 24
Fasole verde boabe 18 24
Varză de Bruxelles 15 24
Morcovi 18 24
Conopidă 15 24
Porumb ştiuleţi 12 18
Mazăre 18 24
Cartofi semiprăjiţi 24 24
Spanac 18 24
Carne şi produse
de carne proaspete*
Bovine (carcase) 12 18
Pulpă şi antricot 12 18
ambalat
Carne tocată ambalată 10 12
nesărată
Viţel (carcase) 9 12
Pulpă şi cotlete 9 10 - 12
Miel (carcase) 10 12
Pulpă şi cotlete 10 12
Porc (carcase) 6 12
Pulpă şi cotlete 6 12
Cârnăciori 6 10
Slănină şi şuncă 2 - 4 6
neafumate
Untură topită 9 12
Păsări (pui şi curcani) 12 24
eviscerate şi ambalate
Pui fripţi 6 24
Măruntaie 4 -
Pulpe de pui 12 24
Peşte gras 4 6
Peşte slab 8 18
Peşte plat 10 24
Homari şi crabi 6 12
Creveţi 6 12
Creveţi ambalaţi sub 12 15
vid
Scoici şi stridii 4 10
Produse lactate
Unt 8 12
Smântână 6 12
Frişcă 6 13
Produse de patiserie
Prăjituri (cu brânză, 12 24
frişcă, ciocolată fructe
*Înainte de congelare carnea proaspătă trebuie supusă unui proces bine condus de maturare pentru a păstra calităţile organoleptice apropiate de a celei proaspete; frăgezime agreabilă şi exudat (suc) puţin abundent. Această maturare se face prin păstrarea ei în camere reci, la temperaturi scăzute dar nu la 0° C când procesul maturării este practic oprit. Maturarea cărnii este un proces biochimic care are loc în muşchi după sacrificarea animalului; ea este o consecinţă a metabolismului muscular care continuă câtva timp după moartea animalului. Acest metabolism constă în oxidarea glicogenului existent în muşchi cu formare de adenozintrifosfat şi eliberarea de bioxid de carbon şi apă.
Timpul de maturare a cărnii de mamifere [în zile] în funcţie de temperatură
Carne de 1 - 3°C 8 - 15°C
Porcine 2 - 3 1
Bovine 4 - 8 2 - 4
Viţel 2 - 4 1
Ovine 3 - 6 2 - 3
Miel 2 1
-//-
Foarte informativ
RăspundețiȘtergere