Magiun de prune

    Magiun de prune

Timp de pregătire: pentru 8 -10 kg de prune -  120 minute

Timp de fierbere: 8 - 9 ore


   Magiunul de prune se face din prune sănătoase, bine coapte și fără adaos de zahăr.

Se aleg cca 8 kg de prune Bistrițe de preferință din culturi ecologice (pot avea viermi 3 - 4 %), dar să fie dulci și cu gust specific, se spală temeinic în jet ușor de apă curată una câte una și se scurg bine. 

Se rup codițele, desfac și se scot sâmburii, se rup mai mărunt cele pentru primul strat și se pun într-o oală smălțuită sau de inox cu fundul dublu.

Se pun pe foc moderat, iar când începe fierberea se reduce focul la minim, se pune sub oală o tablă mai groasă sau se trage pe marginea plitei. Se amestecă la fiecare 15 minute cu o paletă de lemn cu capătul drept pentru a nu se prinde de fundul oalei. După 3 - 4 ore amestecăm la intervale tot mai mici, iar când formează crustă deasupra și nu mai observăm fierberea, amestecăm permanent până eliminăm apa toată. Este momentul în care se închide la culoare, se desprinde de marginea oalei și rămâne pe paletă fără să  mai curgă. Nu trebuie să fie nici prea gros pentru a putea fi pus în borcane.

 Dacă se fierbe controlat la maximum 68°C după metoda Topoloveni, fierberea poate dura 12 - 14 ore.

   Magiunul fiert insuficient va fermenta, se va oțeti și va mucegăi. Cel prins pe fundul oalei va fi amar și cu miros de afumat. Poate fi salvat prin transfer în altă oală fără a lua și partea prinsă.

Cu o lingură de lemn, se pune fierbinte în borcane curate și sterilizate la cuptor 10 minute. Focul se menține până aproape de finalul operației. Capacele se fierb 10 minute și se pun la uscat în cuptorul oprit pe tava cu borcane, apoi se închid pe rând, imediat ce s-a umplut și curățat de surplus câte un  borcan.


                            -//-

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Gem de caise

Borș de legume cu carne

Clătite