Găluște cu prune

   Găluște cu prune

   Gomboți sau knidel cu prune

Timp de preparare 3 h - 3 h 15'
  •  800 g cartofi făinoși
  • 300 - 500 g făină
  • 10 - 20 de prune mici egale (proaspete sau din compot)
  • 220 g pesmet
  • 100 g ulei (de cocos)
  • 100 g zahăr tos
  • 50 g zahăr pudră
  • 2 ouă
  • 1 linguriță de sare
  • un plic zahăr vanilat
  • 1 linguriță de scorțișoară măcinată 

   Se fierb cartofii întregi în apă cu puțină sare, la foc mic să nu se spargă că devin apătoși și iau multă făină care face găluștele tari. Se scurg și se lasă la răcit.
   Se curăță când sunt calzi și se zdrobesc. Se adaugă o parte din făină, sarea și ouăle. Se frământă și se mai adaugă făină până obținem un aluat moale dar nu prea lipicios.    Se formează turte mici cu grosimea de 10 mm (aveți șubler? 😁) în care se învelesc prunele întregi. Dacă prunele sunt mari se taie curmeziș iar dacă sunt din compot se scurg foarte bine înainte. Se pot scoate sâmburii iar la cele proaspete acesta se poate înlocui cu un vârf de linguriță de zahăr sau cu miez de nucă. 
   Într-o oală mare se pune apă și 2 lingurițe de sare, iar când fierbe se adaugă găluștele câte puține să nu se înghesuie și să se deformeze căci se umflă. Se desprind de pe fund apoi se lasă la fiert 10 - 15 minute plutind.
   Între timp se prăjește pesmetul în ulei (de cocos) până se rumenește puțin apoi se adaugă zahărul, se trage de pe foc și se mestecă în continuare până se mai răcește. 
   Se scot găluștele din apă, se scurg și se tăvălesc calde prin pesmet, se pudrează cu zahărul vanilat, zahărul pudră și scorțișoara măcinată. 
   Se servesc calde sau reci ca felul doi sau desert.


   Uleiul de cocos poate fi înlocuit cu ulei de palmier sau unt.


Cuvinte cheie: galuste, prune, gomboti, Knidel, găluște, găluste, galuște, găluști

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Gem de caise

Borș de legume cu carne

Clătite