Ghiveci călugăresc

Ghiveci călugăresc

         după Radu Anton Roman

Timp de pregătire: o oră
Timp de gătit: 70 - 80 minute

Necesar:
2,5 - 2,8 kg de legume astfel:
  • 2 cepe medii
  • 1 morcov
  • ½ praz
  • 1 vânătă mică
  • 1 dovlecel mic
  • ½ de conopidă
  • 2 cartofi mari
  • 1 ardei gras roșu
  • 3 roșii coapte și zemoase
  • 200 g fasole verde (păstăi)
  • 50 ml bulion de roșii sau passata din carton
  • 100 ml ulei
  • sare (2 lingurițe)
  • piper, adei sau boia iute
  • Optional: 1/4 varză mică și 1/2 țelină mică



   Curățați, decojiți și spălați toate legumele. Tocați ceapa, radeți morcovul mare, tăiați vânăta și dovlecelul în sferturi de felie, desfaceți conopida în buchețele, tăiați cartofii și roșiile în cuburi, ardeiul în fâșii, iar restul tăiați-le în  bucăți potrivite.
   Căliți ceapa și morcovul ras în ulei. Puneți un praf de sare și înăbușiți până ce s-au înmuiat un pic (5 minute). 
   Adăugați rondelele de praz și cuburile de cartof, căliți-le cam 3 minute.

Aprindeți cuptorul.
Adăugați restul legumelor tocate, ardeiul iute tocat, potriviți din sare și piper. Turnați o ceașcă de apă (cca. 80 ml sau 30 ml pentru legume din culturi irigate) peste legume, amestecați cu grijă, transferați în tava de sticlă termorezistentă, adăugați bulionul și puneți capacul.

   Dați la cuptor la 180°C într-un vas gros sub capac timp de 60 de minute (sau 80 de minute la 125°C).
   După primele 35 de minute luați capacul și întoarceți cu o spatulă legumele ca să ajungă toate, pe rând, la suprafață să se rumenească.

   Se servește fierbinte sau rece, simplu sau ca garnitură la preparate din carne.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Gem de caise

Borș de legume cu carne

Clătite