Sărmăluțe moldovenești

Sărmăluțe moldovenești

(cu garnitură de mămăliguță)


🔸️600 g carne de vită sau 🔸️700 g carne de porc, sau 🔸️300 g carne de porc și 300 g carne de vită
🔸️200 g costiță afumată
🔸️100 g afumătură
🔸️1 ceapă (ardei gras portocaliu)
🔸️50 g orez
🔸️o felie de franzelă
🔸️un ou
🔸️300 g roșii sau 1 lingură de bulion pastă
🔸️100 g untură
🔸️3 kg varză dulce sau 2½ kg varză acră
🔸️300 g mălai.
🔸️sare, piper, cimbru
🔹️250 ml borș mândru GURĀ, Klasic, (Olympia)


   Preparăm tocătura din carne, pâinea muiată și stoarsă, ceapa sotată, 1 ou crud, sare, piper, cimbru și orezul opărit. Varza dulce se opărește bine să se înmoaie. Se fac circa 40 de foi mici din frunzele de varză, se pun pe scândură și se împarte carnea​ pe ele. Se fac sarmalele mici cât o nucă* și se pun într-un vas mai gros. Pe fund se pune un strat de varză tăiată. Se așează sarmalele cu costița tăiată bucăți la mijloc, deasupra se pune alt strat de varză tăiată, cimbru, afumătura tăiată bucățele, roșiile tăiate și curățate (sau bulionul), sare, apă (sau supă), puțină untură sau ulei și se fierb la foc domol circa 2 ore (o oră pentru carnea de porc)
   La varza dulce se pune și 250 ml borș proaspăt sau mai puțin dacă e foarte acru dar nu de la început să nu prelungească fierberea sarmalelor.
   Se servește cu mămăliguță pripită și ardei iute.

   * Toate sărmăluțele​ moldovenești sunt mici și cu cimbru.
    🔺️Sarmalele încălzite a doua zi sunt mai gustoase!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Gem de caise

Ziua I