Papricaș din carne de vită cu cartofi
Papricaș din carne de vită cu cartofi
Pentru persoanele cu sindrom de intestin iritabil cu dietă low FODMAP, se înlocuiește ceapa cu foi de ceapă verde, făina de grâu cu fulgi de ovăz măcinați, pasta de tomate, cu roșii alungite (prunișoare sau Roma), nu se pune boia, și se servește cu puțină varză murată tocată sau câțiva castraveciori la oțet.
- 700 g carne de vită
- 1 kg cartofi
- 1 lingură de bulion pastă
- o lingură de făină
- ½ linguriță de boia iute
- 120 g ulei
- 2 - 3 cepe
- sare, piper, cimbru, o foaie de dafin
- 1 l supă sau apă
- 1 legătură de pătrunjel.
Carnea se taie bucăți mai mici, se sărează și se înăbușă în ulei. Când este gata, se pun ceapa tocată, făina, boiaua, bulionul, cimbrul și piperul, apoi se stinge cu 1 l supă sau apă. Se fierbe circa 1½ oră vaca, 65 min mânzatul, până ce carnea este aproape gata, se mai adaugă cartofii curățați și tăiați cuburi mai mari, o linguriță de sare, apă cât să acopere cartofii, foaia de dafin, și se fierbe circa 20 - 30 de minute. Dacă folosim oală sub presiune timpii se reduc la jumătate iar apa la ¾. Când este gata se presară pătrunjel tocat.
Se servește cu salată de ardei copți, varză murată tocată sau
salată verde în sos de lămâie: 2 lingurițe de miere de salcâm dizolvată în zeama de la jumătate de lămâie la care se adaugă 250 ml apă. Se pune salata verde spălată riguros și ruptă în două-trei bucăți, se presară un praf de sare și se adaugă o lingură de ulei. Se amestecă și se lasă în repaus 5 minute.
(Sau se poate servi cu smântână pusă separat).
★★★
RăspundețiȘtergereO mâncare ușoară, digestă și care nu îngrașă (cartofii nu îngrașă spune dr. Jean Valnet), mai ales cu carne de mânzat.
RăspundețiȘtergere