Friptură de vițel la cuptor
Friptură de vițel la cuptor
(cu garnitură de cartofi, de mazăre verde sau varză murată călită și sos)
Timp de preparare 90 minute
- 1,200 kg carne de vițel
- 80 g ulei
- 2 morcovi
- 1 rădăcină de pătrunjel
- 2 cepe
- 500 g cartofi sau 1,2 kg varză murată
- 400 g mazăre verde (congelată)
- 1 linguriță zeamă de lămâie
- 1 lingură făină albă sau integrală
- sare, piper, boia dulce, boia iute.
Carnea se spală, se șterge cu un șervet, apoi se bate, se sărează, se piperează și se presară deasupra cu puțină boia dulce. Se dă la cuptor cu ulei și cu puțină apă.
Când este aproape gata se mai pun la tavă morcovul, pătrunjelul și ceapa toate tăiate julien și se mai dă la cuptor.
Când zarzavatul este făcut se scoate carnea și în sosul rămas se mai pune puțină apă, sare și piper, se fierbe și se strecoară.
Legumele se pasează iar din zeamă se prepară un sos cu o lingură de făină, un vârf de cuțit boia iute și o linguriță de zeamă de lămâie. Se fierbe 15 - 20 de minute sau până la consistența dorită. Sosul neconsumat se degresează și se pune la congelator într-un borcănel cu capac.
Varza se călește (vezi rețeta) și se servește ca garnitură alături de zarzavatul pasat.
Mazărea (proaspătă sau congelată) se fierbe în apă cu puțină sare și câteva felii de roșii cojite apoi se strecoară, iar zeama se folosește la prepararea sosului de friptură (jiu). Se servește înlocuind varza călită cu salată de varză murată.
Sosul se servește la sosieră, iar cartofii sub orice formă: (pireu, natur sau prăjiți).
-//-


Comentarii
Trimiteți un comentariu