Mămăligă
Mămăliguță
- 400 ml apă
- 110 g făină de mălai Kukorikadara* fără gluten
- 1/2 linguriță sare
- opțional, o lingură de ulei sau 50 g unt
Pentru mâncăruri (sărmăluțe, tocănițe, pește prăjit) se face o mămăligă mai vârtoasă cu 370 - 390 g făină la un litru de apă, iar pentru preparate cu brânză și smântână, se face pripită cu cca 330 - 340 g făină/l apă în funcție de calitatea și mărimea granulelor.
Se pune apa la fiert cu sarea și o linguriță de făină.
Când fierbe, se presară făina ,,în ploaie" amestecând repejor cu un tel pentru a nu face cocoloașe. Opțional se adaugă untul sau uleiul și se amestecă bine. Se lasă să fiarbă cca 10 - 12 minute mestecând cu paleta de lemn să nu se prindă de fundul oalei. Apoi cu o lingură de lemn udă ,,se tipărește" adică se adună de pe marginea oalei și, cu dosul găvanului se nivelează prin apăsare ușoară dându-i-se o formă semisferică. Se mai lasă puțin la scopt, iar când ies aburi de pe margini, se poate răsturna pe un fund de lemn umezit.
Dacă e tare, se taie cu ața în felii mai groase pentru a se răci mai repede.
În oala în care am făcut mămăliga se poate pune o cană de lapte dulce care se fierbe cu puțină sare și se consumă cu coaja rumenită, răzuită cu o lingură de metal.
Mămăliga rămasă neconsumată se acoperă cu un șervet de bumbac alb și se lasă într-un loc rece, uscat și aerisit. Dacă stă mai mult de o zi, se încearcă prin ruperea lentă a unei bucăți în care urmărim eventuala apariție a unor fire foarte subțiri ca de păianjen care se întind între bucățile separate. Aceste fire transparente dacă apar, sunt dovada că mămăliga s-a înăcrit și nu se mai consumă.
*făina Boromir e mai spornică dar are gluten, și se leagă mai vârtos. Cea de la Kukorikadara e fără gluten, e mai dulce, dar rămâne pripită. Totuși la 400 ml apă și 110 g făină iese o mămăliguță bine legată.
-//-
Comentarii
Trimiteți un comentariu