Supă
Supă
Supă simplă de vită
— rețeta de bază —
1,500 kg carne de vită, (piept, rasol alb, coadă, pulpă cu os cu măduvă), 2 - 3 morcovi, o legătură pătrunjel, 1 păstârnac, o țelină mică, 2 cepe, sare, piper boabe, partea albă de la un fir de praz, 4 l apă.
Carnea se spală și se pune într-o oală cu 4 l apă rece și sare, să fiarbă în clocote mici. Pe parcurs se spumează și se mai pune câte o cană de apă rece după fiecare spumare. După ultima spumare se pune zarzavatul curățat și tăiat în două în lung, ceapa tăiată în două și piperul. Pentru a obține o culoare frumoasă a supei, ceapa se poate tăia în două și prăji puțin pe plită. După ce a fiert circa 3 ore, în clocote mici, se încearcă dacă se dezlipește carnea de pe os. Atunci înseamnă că este fiartă suficient. Supa se strecoară și din zarzavaturile rămase se poate prepara o salată rusească sau carnea poate fi servită ca rasol garnisită cu sos de hrean, de roșii, de tarhon, de mărar, de muștar etc.
Supa strecurată se servește cu garniturile specificate în rețete. Se poate prepara și cu orez (v. rețeta), cu paste, cu griș sau găluște de griș (v. rețetele). Pătrunjelul se toacă și se presară peste supă înainte de a fi servită.
Comentarii
Trimiteți un comentariu