Varză dulce cu costiță 350 g costiță cu os 1 - 1,5 kg varză dulce 300 g roșii bio 1 ardei gras 70 g untură sau ulei 10 g sare marină mare 1 lță cimbru de grădină 1 linguriță boia dulce 50 ml apă 50 - 100 ml de borș Carnea se taie bucăți, se sărează, se înăbușă în untură sau ulei, apoi se scoate și, în grăsimea rămasă, se călește ardeiul tocat. Se stinge cu o roșie curățată și tocată. Apoi se adaugă varza tocată și frecată cu sare sau tăiată bucăți mai mari (dacă este mică, în sferturi) și se lasă la fiert sub capac cu apa și carnea. După ce se moaie, se adaugă roșiile curățate de pieliță și semințe și tocate, sarea și cimbrul. Spre final se adaugă boiaua si se potrivește din sare. Dacă stă prea mult la fiert (cca 1 oră) se mai adaugă apă iar spre final și borșul. Se poate servi cu mămăliguță și ardei iute, sau cu pâine integrală sau de secară.
Borș de legume cu carne - hipoalergenă - 300 - 500 g carne de pui, curcan, iepure sau porc. Exclus vita !* 500 g LEGUME: rădăcină de pătrunjel gulie sau buchețele de conopidă 1 ardei gras galben 1/2 ardei gras roșu sau 1 linguriță boia de ardei dulce 100 g păstăi galbene fierte sau boabe 150 g roșii bio Roma sau 1 lingură bulion pastă. 1/2 dovlecel frunze de lobodă roșie sau varză 100 g boabe de porumb dulce 1/4 ardei iute (opțional) o crenguță de cimbru (o linguriță) 1 1/4 l apă 50 - 100 ml borș 50 ml ulei sare marină mare pătrunjel frunze Fără ceapă, țelină, drăgăvei, frunze de ridichi, păstârnac, morcov, cartof! Dacă folosim fasole uscată o punem la moi în apă rece câteva ore, apoi la fiert separat în apă cu sare. Se spală carnea și se pune la fiert în apă rece. După ce dă în clocot se spumează și se pune o linguriță de sare marină. Se fierbe acoperit la foc mic 15 - 20 de minute în funcție de carne. Se taie...
Clătite ISIR* Clătite simple (15 buc) Timp pregătire 15 min Prima bucată după 21' Total coacere 1 h 5' Total lucru + curățenie pentru 15 bucăți 1 h 25' Consum gaz metan 0,06 m³ Necesar: 200 g făină Un praf de sare Un praf de bicarbonat 2 linguri zahăr 2 linguri ulei + 30 g 1 linguriță coajă rasă de lămâie 3 ouă medii 600 ml apă rece (de izvor sau plată) Se pun toate ingredientele într-un castron mare, cu jumătate din apă și 2 linguri de ulei, se amestecă bine să nu rămână cocoloașe, apoi se pune și restul apei și iar se amestecă, se pune câte un polonic mic (50 - 55 ml) din amestec în tigaia unsă cu o linguriță de ulei, încinsă, și se reglează flacăra pentru a se rumeni ușor în 2 minute pe prima parte și un minut pe a doua*. Se răstoarnă clătita pe o farfurie, se umple cu spanac, sau se unge cu gem sau sirop de arțar și se împachetează. Se servesc imediat, calde, sau mai târziu, flambate (vezi mai jos Clătite cu dulceață). * Se fixează...
Comentarii
Trimiteți un comentariu