Fasole bătută ,,oltenească"
Fasole bătută ,,oltenească"
— 6 persoane —
600 g fasole albă uscată, 2 - 3 cepe, 400 g ulei, ½ linguriță de boia, 6 căței de usturoi, sare, 1 morcov, 1 pătrunjel.
Fasolea se spală și se lasă în apă rece câteva ore. Se spală din nou și se pune la fiert cu apă timp de 10 minute, apoi se strecoară și se fierbe din nou cu altă apă (fierbinte) și cu zarzavatul tăiat (morcovul și pătrunjelul). Când este bine fiartă, se dă prin sită deasă și apoi se bate cu mujdei, sare și 100 g ulei (să fie ca un pireu mai moale). Se pune în farfurii adânci sau castroane și peste ea se pune ceapa prăjită (se taie ceapa felii subțiri și se prăjește în ulei amestecând cu o furculiță).
Se servește cu murături (în saramură¹) și cu mămăliguță caldă.
¹ — legumele în oțet nu sunt considerate murate ci conservate și nu sunt prea sănătoase.
Comentarii
Trimiteți un comentariu